Miękki piasek, szmaragdowe morze i złociste słońce, czyli wakacje w Hiszpanii

Teaser

Costa del Sol, Costa de la Luz, a może Costa Blanca. Costa Tropical, Costa Brava, czy jednak Costa de Valencia? Który skąpany w słońcu hiszpański brzeg wybrać na wakacje? Odpowiedź na to pytanie znajdziemy w najnowszym numerze ?Witaj w Podróży? (Tarsago Polska Sp. z o.o.), do końca czerwca dostępnym bezpłatnie w formie e-wydania w AppStore, GooglePlay oraz na stronie www.kiosk.witajwpodrozy.pl.

Wakacje czas zacząć!

Czerwiec to ostatni moment na planowanie urlopu. Większość z nas ma swój pomysł na udane wakacje ? jedni lubią wylegiwać się na piaszczystej plaży, drudzy uwielbiają spędzać czas, uprawiając sporty wodne, jeszcze inni relaksują się, zwiedzając zabytki w okolicy. Aby zaspokoić wszystkie gusta i pomóc w wyborze miejsca na upragniony wypoczynek, magazyn ?Witaj w Podróży? przygotował specjalny przewodnik po wszystkich wybrzeżach kontynentalnej Hiszpanii.

Którą costę wybierasz?

Costa de la Luz, Costa de Valencia, a może Costa Tropical? Warto nieco bliżej przyjrzeć się hiszpańskim wybrzeżom, zanim wybierzemy jedno z nich na nasz wakacyjny wypoczynek.

Costa de la Luz, Wybrzeże Światła, oferuje trzy tysiące słonecznych godzin w ciągu roku. Skąpane w słońcu wybrzeże Costa del Sol nosi miano najpiękniejszego w Hiszpanii. Costa Tropical, to jedyne miejsce w kraju, gdzie panuje klimat subtropikalny. Na Costa Brava urwiste klify przecinają malowinicze zatoczki z pięknymi plażami. Zachodni fragment Costa de Almeria, z gwarnymi kurortami przypomina Costa del Sol. Wschód, najsłabiej zabudowany fragment hiszpańskiego wybrzeża, oferuje spokojniejsze i nieco odludne plaże. Niezwykłą atrakcją Costa Cálida jest Mar Menor (Mniejsze Morze), największa europejska słona laguna oddzielona od Morza Śródziemnego mierzeją La Manga. Zaś Costa Blanca, podobnie jak sąsiedni region Walencji, dosłowanie pachnie pomarańczami.

Wino, owoce morza i oliwki?

Oprócz słonecznych plaż, pięknych zabytków i niezapomnianych widoków warto pomyśleć o lokalnej kuchni. Każdy region Hiszpanii ma swoje przysmaki. Kulinarny symbol kraju, paella ? ryż z domieszką szafranu podawany najczęściej z owocami morza, rybami lub mięsem ? pochodzi z Walencji. Specjalnością Andaluzji są oliwki i oliwa, a także gazpacho (chłodnik warzywny) oraz tapas ? najróżniejsze przekąski: mule, krewetki, klopsiki mięsne lub rybne, sery, szynki, przeróżne pasty. Kulinarnym symbolem Katalonii jest czarny ryż, arros negre, a jako deser ? crema catatalna, czyli krem jajeczny z przypalanym cukrem. Nieodłącznym elementem każdego posiłku jest wyborne wino, a także sherry w Andaluzji, czy musująca cava w Katalonii.

?a w głębi lądu coś dla prawdziwych turystów!

Ale pamiętajmy, że Hiszpania słynie nie tylko z pięknych plaż, lecz również z niezwykłych zabytków, z których kilka każdy powinien choć raz w życiu odwiedzić. W niewielkiej odległości od wybrzeża znajduje się wiele miejsc, które warto zobaczyć. O nich również można przeczytać w najnowszym wydaniu magazynu ?Witaj w Podróży?.

A może Galapagos lub Kreta?

Czerwcowo-lipcowy numer ?Witaj w Podróży? zabierze nas także w wielką podróż do królestwa zwierząt. Czy widok pingwina na równiku, tańczącego niebieskonogiego ptaka lub przydrożnego znaku ?uwaga żółwie? wydaje się Wam zaskakujący? Witamy na Galapagos ? w krainie zdumiewającej fauny i flory!
W najnowszym numerze zaglądamy również na Kretę ? wyspę o bogatej historii kuszącą nie tylko malowniczymi brzegami. Można tam skosztować wybornych potraw z ośmiornicy, zajrzeć do sielskiej wioski czy małego portu rybackiego, a także podziwiać pozostałości wielkiej kultury sprzed tysięcy lat.

Od czerwca magazyn ?Witaj w Podróży? dostępny jest również w postaci e-wydania w wersji na iPada (w AppStore), tablety z systemem Android (w GooglePlay), a także w wersji webowej, do przeglądania na domowym komputerze (na www.kiosk.witajwpodrozy.pl). W ramach promocji do końca czerwca korzystanie z e-wydań będzie bezpłatne. Elektroniczne wydanie zawiera wszystkie historie, zdjęcia, reportaże i poradniki, które znajdują się w wersji papierowej magazynu. 

Źródło Reader's Digest. Dostarczył netPR.pl
Authors

Related posts

Top