Czytaj etykiety, bądź mądrym konsumentem!

Proponujemy artykuł na fakt dań gotowych także ich pomyśle na zdrowie. Jakie z dań mają wiele substancji, jakich powinniśmy unikać? Co zawiera się w słoikach ? Czyli w daniach z proszku? Czy możliwe jest by dania gotowe były przecież drogie i mocne?

Dania gotowe zdrowe vs niezdrowe ? czytaj etykiety, bądź specjalnym konsumentem!

Coraz częściej korzystamy po dania gotowe. Kiedyś mieli spośród nich najbardziej podczas wakacji. Teraz pomimo tego, iż nie zajmują się dobrą pamięcią i właśnie znacznie często stanowią codzienny, jedyny ciepły posiłek wielu kobiet. Wokół dań gotowych narosło wiele mitów ? nie jest co ukrywać ? nie nie zastąpią krajowej i oryginalnej kuchni. Nową stroną medalu jest jednak to, że niezależnie, jak bardzo dietetycy będą w współczesnej sprawie bić na alarm, to i tak będziemy po te materiały sięgać. Spełniamy to zawsze z braku czasu, ze zmęczenia, z braku pomysłu albo z prawdziwego głodu, który pragniemy natychmiast zaspokoić. Spośród obecnego teraz powodu producenci dań gotowych mijają się w sprawach ? do wyboru jesteśmy dania suszone, liofilizowane, pasteryzowane oraz mrożone. Co mają? Co tak właściwie jemy? Jak dobrać dania gotowe, jakie można jadać bez straty dla zdrowia?

Dania gotowe, też jak wszystkie przetworzone produkty muszą wykonywać określone standardy wyznaczone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, który ustanawia procedury w istocie bezpieczeństwa żywnościowego. Wszystkie produkty gotowe zbliżone do biegu na placu są uznane za bezpieczne dla zdrowia. Nie wrzuca to natomiast faktu, że niektóre spośród nich pod względem składników odżywczych nie ustępują przygotowanym samodzielnie, inne natomiast poza substancjami dodanymi w struktury konserwantów, wzmacniaczy smaku itp. nie dostarczają organizmowi prawie niczego.

Gotowe dania z torebki
To wciąż zupy instant, zupki chińskie czyli potrawy do zalania ciepłą wodą. Niektóre z jedzeń z torebki wystarczy zalać wrzącą wodą, inne potrawy trzeba gotować ? ich zaleta odżywcza nie zależy jedynie od sposobu produkcji. Ten typ dań gotowych najczęściej naszpikowany jest chemią – mają wiele barwników, konserwantów, zagęszczaczy, emulgatorów, stabilizatorów, ulepszaczy oraz gumy spożywcze i substancje słodzące. Mają te zazwyczaj dużo wiele soli, i jej nadmiar ma negatywny wpływ na polskie zdrowie. Jeśli wybrana przez nas zupa zawiera głównie substancje smakowo-zapachowe (glutaminian sodu, hydrolizaty białek), zapachy i barwniki spożywcze, emulgatory, substancje zagęszczające i stabilizujące, oraz makaron i przyprawy toż w treści nie bierze w niej żadnych witamin ani minerałów. Wybierając danie instant warto sprawdzić, czyli w składzie potrawy znajdują się suszone warzywa, mięso lub owoce. Takie dania zwykle dostarczają trochę składników odżywczych np. minerałów, chwila jest w nich natomiast witamin, zwłaszcza witaminy C ? jej klęski w ciągu suszenia dochodzą nawet do 80?100 proc.

Dania gotowe ze słoików i puszek

Dużą liczbę są potrawy pasteryzowane (sterylizowane) w słoikach. Te gotowe dania na ważny rzut oka umieszczają się być mądrzejsze od dań instant. Tutaj też gdy w minionym przypadku trzeba dokładnie przeczytać skład na kartce produktu. Dania gotowe w słoikach równie często potrafią być naszpikowane konserwantami, których działaniem jest gwarancja przed zepsuciem i polepszaczami smaku, jakie korzystają wyglądać smak domowych potraw. Jeśli danie jest długi okres przydatności do jedzenia świadczy to o tym, że stało poddane intensywnej obróbce technicznej i termicznej, która tworzy szkody w segmentach odżywczych i mineralnych. Bazą mięsnych i mięsno warzywnych dań w słoikach najczęściej jest “masa mięsna”. Jej regułą jest MOM czyli mięso oddzielane mechanicznie – miks odpadków mięsnych, tłuszczu i resztek kostnych. Potrawy mięsno-warzywne mogą dostarczyć naszemu układowi takiej części białka, węglowodanów i minerałów, ale mają również dużo wiele małego tłuszczu i soli.

Nie ważna natomiast wszystkich dań gotowych w słoikach wrzucać do indywidualnego wora ? na placu są dostępne dania gotowe, jakie nie zawierają środków konserwujących i polepszaczy smaku. Stanowi toż dodatkowe, dzięki zachowaniu odpowiedniej technologii. Jeśli i zdecydujemy się na danie bezmięsne unikamy ryzyka spożywania MOM. Takie dania gotowe można pozwolić za dobry i pełnowartościowy posiłek. Jeśli więc nie jesteśmy terminu na wolne przygotowywanie obiadów wybierajmy dania bezmięsne, bez konserwantów i wzmacniaczy smaku, zgoda z konkretnym czasem przydatności do spożycia. Najważniejsze to czytać etykiety ? radzi Technolog żywności Ewa Janicka z nazwy Primavika. Dania gotowe też w sobie nie są złe pod warunkiem, iż nie zawierają substancji dodatkowych, jakie potrafią wpłynąć źle na organizm, jak np. glutaminian sodu, który zna wywołać uczulenie czy zbyt wielka zawartość kwasów tłuszczowych typu trans – dobra ich ilość to niemal niż 1 g na 100 g produktu. Produkt nie powinien zawierać sztucznych barwników, aromatów. Naprawdę nie jest ciężko zlokalizować na placu delikatne i pożywne dania gotowe – swoja firma promuje zdrowie, zdrowy styl działania a żywienia, dlatego nasze wyroby z wartości nie zawierają konserwantów i sztucznych barwników. Szukając smacznych i bogatych dań gotowych należy mieć, że kluczem do ważnego wyboru nie jest przyjmowanie ?na oko?, ale wnikliwe nauczenie się ze zespołem ? dodaje ? z Pirimaviki. Istotnie oraz jest prawdziwe sprawdzanie terminu przydatności materiału do spożycia. Opakowanie winno być szczelnie zamknięte. Wybrzuszone wieczko może mówić o rozwoju bakterii ? taki towar nie kształtuje się teraz do życia.

Mimo bardzo niebezpiecznej obiegowej marki na fakt dań gotowych mnóstwo postaci spośród rozmaitych powodów, takich jak chociażby brak czasu, chęci czy zdolności kulinarnych i tak po nie sięga, wiążąc się na ich tani skład. Często użytkownicy dań gotowych nie wiedzą nawet, iż są wybór – zdrowszą alternatywę, równie smaczną, estetyczną oraz szybką w wykonaniu, której wystarczy poszukać na półce ze świeżą żywnością. Reasumując ? NIE WSZYSTKIE DANIA GOTOWE TO ZŁO! Dania gotowe potrafią być znanym przyjacielem, powodem jest przecież czytanie etykiet i wybór tych potraw, jakie nie zwierają chemii, konserwantów, wzmacniaczy smaków itp. Warto poświecić chwilkę, aby odnaleźć w biznesie odpowiedni produkt, wczytać się w garnitur i bez wyrzutów sumienia postawić sobie błyskawiczny, gotowy i dodatkowo duży i praktyczny posiłek.

www.primavika.pl

Authors
Top